“Primeur Nederland in Almere”

Op vrijdag 23 februari werd de oplevering van het WikiHouse in Almere officieel gevierd. Een bijzonder moment van een even zo bijzonder project. Deze woning is het eerste bewoonbare WikiHouse in Nederland.

Wethouder Tjeerd Herrema, Arjan Deutekom, directeur-bestuurder Woningstichting GoedeStede en Antje de Groot, directeur Trebbe hebben gezamenlijk een houten sleutel in elkaar gezet, volgens de principes van het WikiHouse.

Wethouder Herrema: “We hebben de zelfbouwer veel ruimte gegeven in Almere en geven dat met dit experiment een extra impuls; ook nu de woningmarkt weer aantrekt. Verder wordt in Bouwend Nederland veel gesproken over digitalisering in de bouw; in Almere doen we het ook’”

Arjan Deutekom: “Samen met Trebbe hebben wij het mogelijk gemaakt om dit experiment te realiseren. We kijken terug op een leerzame periode. Naar mijn mening is het WikiHouse een mooie toevoeging aan het palet van mogelijkheden voor zelfbouw. Wij verwachten dat er zeker een markt is voor dit soort woningen, maar dat het minder geschikt is voor de opgave van de woningcorporatie.”

Antje de Groot: “Dit tiny-house is voor ons een mooie katalysator geweest om met een aantal niet-alledaagse thema’s aan de slag te gaan. Ik ben trots op het eindresultaat.”

Wat is WikiHouse?

WikiHouse is een innovatief open source bouwpakket dat voor iedereen op het web toegankelijk is. Het biedt de consument de mogelijkheid een nieuw ontwerp te maken of een bestaand ontwerp te verbeteren om het vervolgens te delen zodat het voor iedereen beschikbaar is, over de hele wereld. Of consumenten bouwen zelf en zoeken iets uit de groeiende bibliotheek. Daarna is het een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten. Het delen van kennis en ervaring en het zelf maken is de kracht van WikiHouse.

 

De bouw van het WikiHouse startte oktober vorig jaar. Bijzonder aan de bouw van het WikiHouse was dat de opbouw van de woning werd uitgevoerd door ‘meebouwers’. ‘Meebouwers’ zijn particulieren uit binnen- en buitenland die interesse hebben in het meebouwen aan de woning. Onder meebouwers waren ook studenten van hogeschool Windesheim te vinden. Een aantal bouwactiviteiten nam Trebbe voor haar rekening, zoals de bouwplaatsinrichting, fundering, het plaatsen van kozijnen, stalen gevel- en dakbeplating en de installaties.

De bouw van de WikiHouse Pionierswoning werd mogelijk gemaakt door Woningstichting Goedestede, Trebbe, WikiHouseNL en Almere2.0.

Het pandje staat op een veld met allemaal Tiny Houses: de Tiny Bouwexpo in het Homeruskwartier in Almere Poort.